Afdrukken

 

Deze week kwam het nieuws dat, na een campagne van een jaar de winkelketens Tesco en Billa uit Slowakije alle verkoop van levende karpers in Slowakije stopzetten.

Verkoop van levende karpers kersttraditie
In Slowakije is de verkoop van levende karpers onderdeel van de kersttraditie, waar zeker 20% van de Slowaken tijdens de kerstperiode aan meedoet. Ook in delen van Polen en Tsjechië wordt deze traditie ‘gevierd’. In de aanloop naar eerste kerstdag wordt de levende karper gekocht, waarna de karper levend in een plastic zak naar huis wordt gebracht en vaak tot kerstavond in het normale bad wordt geplaatst. Vervolgens wordt de karper geslacht, vaak door herhaaldelijk op de kop te slaan met een stomp voorwerp of door de kop af te snijden met een mes. Alleen al in Slowakije ondergaan elke kerst ongeveer een miljoen karpers deze praktijk.

Humánny Pokrok lanceerde in december 2021 de campagne ‘Carp Hell’ om te eisen dat er een einde komt aan de verkoop van levende karpers in Slowakije. Hun petitie leverde tot nu al bijna 10.000 handtekeningen op. De organisatie benadrukt het bewustzijn van de karper en riep zowel retailers als beleidsmakers op om een ​​einde te maken aan deze wrede praktijk.

Grote winkelketens stoppen met de verkoop
Dit leidde tot het stopzetten van de verkoop van levende karpers door de supermarktketens Tesco en Billa. Eerder al, in december 2021 deed ook de Duitse retailer Kaufland de toezegging met ingang van januari 2022, en twee kleinere retailers Kraj en Terno deden ook toezeggingen in januari 2021. Hierdoor blijven er in Slowakije nog maar twee retailers over die levende karper blijven verkopen.

Verkoop van karpers en de christelijke traditie
Karpers werden oorspronkelijk gekweekt door monniken in kloosteromgevingen in speciaal gebouwde vijvers. Daarom is de link tussen karperproductie en het eten van karpers en religie ontstaan.

Meer info: https://humannypokrok.sk/