Maleisië krijgt er een gigantische nieuw zeereservaat bij voor de kust van Borneo (of Kalimantan). Het Tun Mustapha park is innovatief in zijn aanpak, omdat ook volop rekening is gehouden met de lokale bevolking en industrie.

In het gebied van 1 miljoen hectare, onderdeel van de zogenaamde 'Koraaldriehoek", leven meer dan 250 soorten koraal, zo'n 360 soorten vis, bedreigde schildpadden en zeekoeien. Maar het park omvat ook primair regenwoud en belangrijke mangrovegebieden en zeegrassen. Het ecosysteem genereert voedsel en een inkomen voor tienduizenden mensen.

Maar overbevissing en destructieve vismethoden met onder meer met explosieven en cyanide hebben een zware tol geëist. Een onderzoek in 2012 toonde aan dat grote roofdieren zoals haaien verdwenen waren en beschermingsmaatregelen zeer dringend waren. Maar juist omdat zoveel mensen in en van het gebied leven, sleepten consultaties en onderhandelingen aan. Uiteindelijk duurde het bijna twaalf jaar om het plan werkelijkheid te maken.

 

Mijlpaal
"Het is fantastisch om na zo'n lange inspanning een mijlpaal te kunnen bereiken in de bescherming van deze rijke biodiversiteit", zegt Dionysius Sharma, directeur van het Wereldnatuurfonds in Maleisië. "Het Tun Mustapha Park is een wereldwijd symbool van hoe we collectief zowel de natuur als de mensheid kunnen dienen."

De opzet is innovatief omdat de bescherming van het ecosysteem wordt gecombineerd met aandacht voor de vissersgemeenschappen en de visindustrie.