T&T 011: Botia's vangen - 18/03/2009 00:37 Gepost door Jos Luyten images/logos/tips_en_trucs.jpg

Wanneer bij het vangen van een Botia de vis koppig in het netje blijft hangen, blijf dan kalm. Ga beslist niet aan de vis trekken om hem los te krijgen, want dan kan je hem ernstig kwetsen. Onder beide ogen van deze vissen zit een doornstekel die de vis bij stresssituaties uitklapt. Het is precies één of beide doorns die in het vangnetje vast zit. Heb geduld en wacht rustig je tijd af. Laat het schepnet met de vis in het aquariumwater hangen. Na een tijdje zal de gevangene kalmeren en het netje loslaten.

Naar de volledige lijst Tips & Trucs

 

 

Vervolg: T&T 011: Botia's vangen - 02/04/2009 12:40 - Gepost door Jean Dosse

Als er verschillende Botia's in het aquarium zitten, kan ik er hoogstens ééntje met het net vangen. Ik moest dan enkele uren wachten tot de volgende poging.

Ik heb dit opgelost met een stuk plastieke pijp (doormeter 5-8 cm) dat ik ergens vooraan neerleg. De Botia gebruikt dit als nieuwe schuilplaats. Na een tijdje: gewoon met beide handen de buis aan elke kant afsluiten en de pijp er uithalen. Dan gewoon in een klaarstaande emmer met aquariumwater leegmaken. Bij kleinere exemplaren zitten er soms meer dan 1 in de buis. Je kan ook meerdere pijpen in de bak leggen zodat het vangen sneller gaat. Deze tip werkt ook met Ancistrus.

Naar de volledige lijst Tips & Trucs