Uitnodiging: 4D-vergadering mei 2024

Op 4de dinsdag v/d maand is iedereen nogmaals welkom, namelijk op 28 mei 2024 om 19.30 uur in Ontmoetingscentrum COR, Klarinetstraat 26, 3582 Koersel-Beringen.

Een vergadering zoals de 4D van deze maand heb je nog nooit meegemaakt ! In feite is het geen echte vergadering het is meer een brokante markt en alles is er gratis en voor niets. Wat je denkt te kunnen gebruiken mag je zomaar meenemen.

We verwelkomen alle leden op een soort 2de.. of 3de-hands-beurs met allerlei gerelateerde aquariumspullen, oude lectuur, filter onderdelen, verlichting, afgedankte, kapotte, onvolledige of vervallen producten etc...

En iedereen mag zelf ook aquariumrommel meebrengen om weg te geven. Kijk thuis eens rond wat je nog hebt liggen en misschien iemand mee kan helpen of blij maken. We maken er samen een gezellige boel van. Kom zeker eens snuisteren op dinsdag 28 mei.

 

 

 

De bovenstaande titel spreekt boekdelen, via deze weg heten wij u van harte welkom op de site van Zilverhaai Beringen.

We wensen u hierbij een verkort beeld te geven via deze sectie van wat Zilverhaai Beringen te bieden heeft of misschien zelfs wat u, als meerwaarde kan geven aan de Zilverhaai, door lid te worden van onze vereniging.
Zoals iedereen weet heeft een aquariumliefhebber nood aan ervaringsuitwisseling. Onze hobby is nu eenmaal moeilijk. Een stukje natuur in de huiskamer tot stand brengen vraagt voortdurende aandacht en interesse. De veelzijdige kennis die hiervoor vereist is kan niet zo eenvoudig aangeleerd worden. Om resultaten te halen moet je met je hobby bezig zijn, en bij problemen raad en steun krijgen. Onze vereniging wil hierin een coördinerende functie vervullen.

Het bestuur en het merendeel van de actieve leden zijn op de hoogte van wat in de aquariumwereld gaande is. De aanwezigheid van Zilverhaai Beringen bij nationale en internationale vergaderingen, manifestaties en vakbeurzen staan hier borg voor.

Het organiseren van grootse activiteiten is een unieke gelegenheid om daadwerkelijk samenwerking en grootscheepse ervaringsuitwisselingen tot stand te brengen. Ons verenigingsbeleid is zich hier terdege van bewust en spaart moeite noch tijd om hieraan te voldoen!

Wij zijn zeer verheugd te kunnen melden dat Zilverhaai Beringen een kern van actieve leden heeft die bij deze activiteiten een grote rol vervullen. De inbreng van deze groep is overduidelijk. Het zou enig zijn indien ook u naar die kern kon toegroeien. Wij heten u alvast hartelijk WELKOM!

 

 

Clublokaal

Ontmoetingscentrum COR (achter de kerk van Koersel).

Adres: Klarinetstraat 26 - 3582 Beringen Koersel.

Voor een overzicht van de activiteiten klik HIER

 

 

 
 

 

Ik wens volwaardig lid te worden van Aquariumclub Zilverhaai Beringen en stort mijn bijdrage met vermelding "Lidgeld 2024" op Zilverhaai rekening:

        Iban: BE77 7875 2062 6342
        Biccode: GKCCBEBB
        Mededeling: Lidgeld 2024

Maak uw keuze uit onderstaande mogelijkheden.

  30 euro/jaar voor Zilverhaai- & BBAT-lidmaatschap + gratis jaarabonnement Haaien-Echo's (papier) + Aquariumwereld (digitaal) 
    of
  40 euro/jaar voor Zilverhaai- & BBAT-lidmaatschap + gratis jaarabonnement Haaien-Echo's (papier) + Aquariumwereld (papier en digitaal)

 

Adresgegevens HIER invullen na betaling met vermelding "Lidgeld 2024" op Zilverhaai rekening: BE77 7875 2062 6342

        Iban: BE77 7875 2062 6342
        Biccode: GKCCBEBB

> Klik HIER om proefnummer magazine Haaien-Echo's (2023) in te kijken.

   10 euro voor Inwonend gezinslid (=zonder tijdschrifen)
   10 euro voor jaarabonnement Haaien-Echo's digitaal (= alleen voor buitenland)

 

 

Uitnodiging: 2D-vergadering mei 2024

Op dinsdag 14 mei 2024 (2de dinsdag v/d maand) om 19.30 uur in Ontmoetingscentrum COR, Klarinetstraat 26, 3582 Koersel-Beringen.
Iedereen Welkom!
 
Deze maand komt Wilfried Van der Elst met ‘Veni, Vidi……..Visjes’, een cross-over tussen comedy en een lezing. Wilfried ken je misschien als de vissenman in de Zoo van Antwerpen. Rap van tong en weet als geen ander zijn verhaal met de nodige humor te delen.

Deze lezing is voor aquarium analfabeten, maar ook voor de ervaren rotten in het vak. Een massa weetjes over vissen komen hier aan bod. Toch wordt de toon licht gehouden zodat het voor iedereen leuk blijft. Ook zijn er verschillende variaties. De reeks kan ook als les gezien worden, maar er is ook een deel dat kan gaan over onze inlandse vissen, en wat wordt er gedaan om deze te beschermen. Er zijn dus diverse versies van deze lezing.
Kortom, Wilfried zal voor altijd het beeld veranderen dat je van vissen had. Dat is beloofd!

Mededelingen v/d voorzitter, de gratis tombola en vijf quizvragen behoren ook nu bij het avondprogramma van de 2D-vergadering. Tot dinsdag 14 mei vanaf 19u30.

Nota: Dit is ook de laatste dag dat je kan inschrijven voor de keuringen van BBAT.

 

Vrijdag19 april om 19.30 uur gaat de langverwachte federatieavond door in Ontmoetingscentum COR, Klarinetstraat 26, 3582 Koersel-Beringen.
U leest er HIER alles over.  Zorg dat je deze avond niet mist !

 

 

 

Uitnodiging: 2D-vergadering april 2024

Op dinsdag 9 april 2024 (2de dinsdag v/d maand) om 19.30 uur in Ontmoetingscentrum COR, Klarinetstraat 26, 3582 Koersel-Beringen.
Iedereen Welkom!
 


Zoals je al langer vernam komt Ernst van Genne uit het verre Friesland op vrijdag 19 april in de COR een toplezing brengen voor alle leden van de Limburgse clubs.
Maar ook vooraf op onze 2D-vergadering van 9 april komt hij bij ons een andere lezing brengen.
Hiervoor heeft hij het volgende laten weten:

Dwergcichliden, met name Apistogramma soorten hebben de naam dat ze nog weleens moeilijk te houden zijn. Maar dat wordt heel anders als je maken krijgt met nakweek exemplaren.
Ik ben een groot voorstander van de “KIS”methode (Keep It Simple). Je kan wel heel gewichtig doen door allerlei waterwaardes te gaan namaken maar bij nakweek is dat in 90% van de gevallen helemaal niet nodig. Sterker nog, sommige soorten zijn zo gewend geraakt aan “aquarium omstandigheden” dat het hun dood kan betekenen als je ze gaat belasten met extra zacht en zuur water. Soms zijn deze vissen generaties lang op leidingwater gehouden en gekweekt. Maar bij wildvang, bv. uit de Rio Atabapo, daar leven ze bij een pH van 4, dan wordt het een heel ander verhaal. Dan is kennis van hun biotoop erg belangrijk, ik zal proberen mijn ervaringen met u te delen. Tot 9 april.
Ernst van Genne

Mededelingen v/d voorzitter, de gratis tombola en vijf quizvragen behoren ook nu bij het avondprogramma van de 2D-vergadering. Tot dinsdag !.

 

 

Uitnodiging: 4D-vergadering maart 2024

Op 4de dinsdag v/d maand is iedereen nogmaals welkom, namelijk op 26 maart om 19.30 uur in Ontmoetingscentrum COR, Klarinetstraat 26, 3582 Koersel-Beringen.

 


 

Zolang er door de leden voldoende belangstelling is trachten we de vierde dinsdag van de maand als 4D-vergadering te behouden en ook informatief en gepast in te vullen. Op deze bijeenkomst brengen we wat informatie over aquariumplanten kweken op moerascultuur (een snel cursus). Want de aankomende lente opent perspectieven laat ons hopen.

Naast de klassieke 4D rubrieken  (leestafel en 1€-tombola) die in het avondprogramma worden ingelast is er deze maand ook een bijdrage over Caridina garnalen versus Neocaridina (verschillen) en de voortplanting van deze dieren. Bovendien zal ook weer ruimte en gelegenheid zijn voor onderlinge hobbypraat.

Uitnodiging: 2D-vergadering maart 2024

Op dinsdag 12 maart 2024 (2de dinsdag v/d maand) om 19.30 uur in Ontmoetingscentrum COR, Klarinetstraat 26, 3582 Koersel-Beringen.
Iedereen Welkom!
 

 

Onze gastspreker Georges de Roeck uit Mechelen laat weten dat..... We ons even gaan verdiepen in het onderwaterleven van een bijzondere vissoort. Meer bepaald hebben we het over roggen! Tijdens een van onze trips in Suriname kwamen we in aanraking met een rog. Aangezien we in het leefgebied van de Potamotrygon motoro of de P. orignyi was hebben we er niet zo bij stil gestaan.

Nadien, als we thuis waren en er enkele vragen over deze vissen de ronde deden zijn we over gegaan tot het opzoekwerk. Nu ik enkele jaren later bij het opkuisen van mijn pc op de info stootte heb ik er dan maar gelijk een voordracht van gemaakt.

Na al die jaren zijn het toch nog steeds sierlijke schepsels die over de boden zweven als het ware. Als je overweegt van deze in een aquarium het houden moet je toch enkele factoren in acht nemen. Huisvesting, voeding enz. Zullen dit dan ook aan bod brengen tijdens de voordracht.

Mededelingen v/d voorzitter, gratis tombola en vijf quizvragen behoren ook nu bij het avondprogramma van de 2D-vergadering. Tot dinsdag !

 

Uitnodiging: 4D-vergadering februari 2024

Op 4de dinsdag v/d maand is iedereen nogmaals welkom, namelijk op 27 februari om 19.30 uur in Ontmoetingscentum COR, Klarinetstraat 26, 3582 Koersel-Beringen.
Iedereen is weer welkom !

 


 

Vele drijfplanten zijn voor het aquarium aan te bevelen maar ook in de zomermaanden voor de tuinvijver. Drijfplanten hebben naast hun decoratieve functie nog meer voordelen. Maar ook met nadelen dient men terdege rekening te houden. We zullen vanavond niet alleen dit plantenmateriaal in woord en beeld toelichten maar tevens een aantal drijvende plantensoorten meebrengen. Ruimte en gelegenheid voor onderlinge hobbypraat die 4D-vergaderingen kenmerken zal er nu natuurlijk ook weer zijn. Maar er is beslist nog meer en laat u verrassen.

 

 

 

 

VIP-ranking van de maand meil 2024

        1 Erwin Van Agtmael uit Schulen
        2 Hans Lambertz uit Zonhoven
        3 Pascal Wuyts uit Ham
        4 Wesley Nouwen uit Leopoldsburg
        5 Christiaan Corstjens uit Hechtel
        6 Marese Tempels uit Heusden-Zolder
        7 Jan Van Genechten uit Zelem
        8 Sonia Courtois uit Beverlo
        9 Jos Rutten uit Hechtel-Eksel
      10 Bjorn Verbakel uit Overpelt

 

Nota: de Vip-ranking blijft doorlopen en dit betekent dat het totaal der KK-punten van de laatste vier maanden telkens de ranking bepaalt voor de rechthebbenden van een VIP-statuut. Voor deze ranking is dat van 1 januari 2024 t/m 30 april 2024.

De tussenstanden van het clubkampioenschap kan je HIER bekijken.

 

Wat is het VIP-statuut

Eenvoudig gezegd: Het Vip-statuut is gereserveerd voor de 10 actiefste clubleden van het ogenblik. Dit wordt elke maand opnieuw becijfert met de behaalde punten van het clubkampioenschap tijdens de laatste vier maanden.
In elke vereniging zijn er naast hardwerkende bestuursleden ook gewone leden die de clubbelangen hoog in het vaandel dragen. Zij nemen actief deel aan de activiteiten en werken enthousiast mee aan de uitbouw van de club. Maar er zijn ook zogenaamde papieren leden. Leden die wel lidgeld betalen maar men zeer zelden of nooit ontmoet bij activiteiten, laat staan de clubbelangen ondersteunen. Zoals in elke vereniging zit de overgrote meerderheid van de ledenschare hier zowat tussenin.

Om nu daadwerkelijk enig onderscheid te brengen in deze problematiek is een VIP-ledenlijst in het leven geroepen. Kortom: Voor de 10 best werkende leden worden er sinds 2007 privileges toegestaan en doorlopend faciliteiten gecreëerd die deze zogenaamde VIP-leden bevoordelen op hobbygebied en financieel vlak.

Met de huidige digitale mogelijkheden is het in feite kinderspel om in dit verband een rangschikking op te maken. Het clubkampioenschap dat al jaren meegaat heeft zijn deugdelijkheid al langer bewezen. De criteria hiervan zijn algemeen bekend. In eerste instantie wordt daarom ook het clubkampioenschap als basis genomen voor het VIP-statuut. Doch het is niet de reëele tussenstand van het clubkampioenschap dewelke bepalend is maar wel een deel hiervan. Een verworven puntenblok d.w.z. alleen het totaal der behaalde punten van de laatste 4 maanden uit het clubkampioenschap wordt overgenomen. Iedere maand die bijkomt zal de oudste maand weer doen wegvallen en alzo een nieuwe rangschikking opleveren.

Het VIP-gebeuren geeft dus steeds een up-to-date ranking aan van actieve leden. De 10 eerst gerangschikten volgens deze telling, worden telkens VIP-leden en worden maandelijks gepubliceerd in Haaien-Echo’s en op deze webpagina. Elke nieuwe stand vervangt telkens de vorige. Het is aan u om doorlopend te scoren in het clubkampioenschap en zo het statuut van VIP-lid verwerven en trachten te behouden.

Foto: Vip-leden in december 2009

 

Na de voorbije Blikvergadering op de 2de dinsdag van de maand is iedereen nogmaals welkom op de 4de dinsdag van januari :23-01-24. Vanaf 19.30 uur is de samenkomst weer in Ontmoetingscentrum COR, Klarinetstraat 26, 3582 Koersel-Beringen. Klik hier voor een stratenplan etc.

Na de 100 spraakmakende video's van de vorige maanden op de 4D bijeenkomsten wordt het roer enigszins tijdelijk omgegooid.  Het Z-bestuur laat u deze avond kiezen uit een 10-tal titels waarover we vervolgens kort of lang gaan debatteren. Kenny, onze voorzitter gaat de debatten leiden. We rekenen op uw aller aanwezigheid en inbreng en hopen verder dat dit een leerzame evolutie mag zijn. Het geeft trouwens ook meer ruimte voor onderlinge hobbygesprekken. De 1€-tombola blijft behouden.