Meer info: > www:LimBeurs..be

 

 

 

De bovenstaande titel spreekt boekdelen, via deze weg heten wij u van harte welkom op de site van  Zilverhaai Beringen.

We wensen u hierbij een verkort beeld te geven via deze sectie van wat Zilverhaai Beringen te bieden heeft of misschien zelfs wat u, als meerwaarde kan geven aan de Zilverhaai, door lid te worden van onze vereniging.
Zoals iedereen weet heeft een aquariumliefhebber nood aan ervaringsuitwisseling. Onze hobby is nu eenmaal moeilijk. Een stukje natuur in de huiskamer tot stand brengen vraagt voortdurende aandacht en interesse. De veelzijdige kennis die hiervoor vereist is kan niet zo eenvoudig aangeleerd worden. Om resultaten te halen moet je met je hobby bezig zijn, en bij problemen raad en steun krijgen. Onze vereniging wil hierin een coördinerende functie vervullen.

Het bestuur en het merendeel van de actieve leden zijn op de hoogte van wat in de aquariumwereld gaande is. De aanwezigheid van Zilverhaai Beringen bij nationale en internationale vergaderingen, manifestaties en vakbeurzen staan hier borg voor.

Het organiseren van grootse activiteiten is een unieke gelegenheid om daadwerkelijk samenwerking en grootscheepse ervaringsuitwisselingen tot stand te brengen. Ons verenigingsbeleid is zich hier terdege van bewust en spaart moeite noch tijd om hieraan te voldoen!

Wij zijn zeer verheugd te kunnen melden dat Zilverhaai Beringen een kern van actieve leden heeft die bij deze activiteiten een grote rol vervullen. De inbreng van deze groep is overduidelijk. Het zou enig zijn indien ook u naar die kern kon toegroeien. Wij heten u alvast hartelijk WELKOM!

 

 

Clublokaal

Ontmoetingscentrum COR (achter de kerk van Koersel).

Adres: Klarinetstraat 26 - 3582 Beringen Koersel.

Voor een overzicht van de activiteiten klik HIER

 

 

 
 

 

Ik wens volwaardig lid te worden van Aquariumclub Zilverhaai Beringen en stort mijn bijdrage met vermelding "Lidgeld 2023" op Zilverhaai rekening:

        Iban: BE77 7875 2062 6342
        Biccode: GKCCBEBB

Maak uw keuze uit onderstaande mogelijkheden.

  30 euro voor Zilverhaai- & BBAT-lidmaatschap + gratis jaarabonnement Haaien-Echo's (papier) + Aquariumwereld (digitaal)  
    of
  40 euro voor Zilverhaai- & BBAT-lidmaatschap + gratis jaarabonnement Haaien-Echo's (papier) + Aquariumwereld (papier) + Aquariumwereld (digitaal)
  

Adresgegevens HIER invullen na betaling met vermelding "Lidgeld 2023" op Zilverhaai rekening: BE77 7875 2062 6342

        Iban: BE77 7875 2062 6342
        Biccode: GKCCBEBB

> Klik HIER om proefnummer magazine Haaien-Echo's (2020) in te kijken.

   10 euro voor Inwonend gezinslid (=zonder tijdschrifen)
   10 euro voor jaarabonnement Haaien-Echo's digitaal (= alleen voor buitenland)

 

Op dinsdag 13 juni 2023 (2de dinsdag v/d maand) om 19.30 uur in Ontmoetingscentrum COR, Klarinetstraat 26, 3582 Koersel-Beringen. 

Iedereen welkom! Klik hier voor stratenplan etc.

 

Indien jullie de naam van de titel lezen denken jullie waarschijnlijk aan de films, maar nee. Ronny Vannerom neemt ons mee op een even spannend avontuur en laat ons kennismaken met de bedreigde soorten in het Caraïbisch gebied. Hiermee komen de levendbarende vissen van de Caraïbische eilanden in de schijnwerper.

Ronny laat ons al weten dat....

Volgens de IUCN–RED LIST zou de helft van alle Caraïbische zoetwater vissen bedreigd zijn met uitsterven. Een uitdrukking om toch eventjes verder te onderzoeken.

Op zich herbergen de Caraïbische eilanden in een rijke diversiteit aan zoetwaterleven maar op gebied van vissen moeten we toch vaststellen dat er maar 108 inheemse soorten aanwezig zijn, waarvan bijna 50% endemisch is.

De reden waarom er zo weinig inheemse vissen aanwezig zijn in deze landen is voor de hand liggend. Sinds jaren’50 zijn er grote kweekcentrales ontstaan die in opdracht van de regering massaal tilapia en andere zoetwatervissen is beginnen te kweken om de hongersnood tegen te gaan. Sinds de jaren ’90 zijn de Caribische eilanden wereldwijd koploper in het produceren van deze vissen. Productie van meer dan 500.000 ton zijn geen uitzonderingen.
Door deze producties zijn bijna alle inheemse soorten sterk achteruit gegaan.

In deze voordracht probeer ik jullie weer een verhaal te brengen dat zal gaan over de moeilijke overlevingskansen van de vissen maar daarnaast ook een beetje een aanzet om sommige soorten toch in het aquarium eens te houden.

Mededelingen v/d voorzitter, de gratis tombola en vijf quizvragen behoren ook nu bij het avondprogramma van de 2D-vergadering. Tot dinsdag !.

 

 

 

 

Op 4de dinsdag v/d maand is iedereen nogmaals welkom, namelijk op 27 juni 2023 om 19.30 uur in Ontmoetingscentrum COR, Klarinetstraat 26, 3582 Koersel-Beringen.  Klik hier voor stratenplan etc.

Naast de klassieke 4D rubrieken: leestafel, spraakmakende video’s en 1€-tombola die in het avondprogramma worden ingelast is er deze maand een bijdrage over ‘Vinnenbijters in het aquarium’ maar ook nog een specialleke.

In Nederland en België komen ongeveer 4200 soorten kevers voor, waaronder veel waterkevers zoals de geelgerande watertor en het schrijvertje. Kevers verschillen van andere insecten door de voorvleugels die veranderd zijn in harde schilden. Vooral de wereld van de tropische sierkevers zal voor u op deze avond opengaan.

Een korte presentatie "Vinnenbijters in het aquarium", leestafel, 5 spraakmakende video's en de 1€-tombola vullen de avond verder aan.

 

 

 

 

 

 

VIP-ranking van de maand juni 2023

  1 Marese Tempels uit Heusden-Zolder
  2 Wesley Nouwen uit Leopoldsburg
  3 Michel Smolders uit Tongeren
  4 Jan Van Genechten uit Zelem
  5 Jurgen Cosemans uit Kortessem
  6 Bjorn Verbakel uit Overpelt
  7 Christiaan Corstjens uit Hechtel
  8 Sonia Courtois uit Beverlo
  9 Lutgarde Maes uit Tongeren
10 Jos Rutten uit Hechtel-Eksel

 

Nota: de Vip-ranking blijft doorlopen en dit betekent dat het totaal der KK-punten van de laatste vier maanden telkens de ranking bepaalt voor de rechthebbenden van een VIP-statuut. Voor deze ranking is dat van 1 februari 2023 t/m 31 mei 2023.

De tussenstanden van het clubkampioenschap kan je HIER bekijken.

 

Wat is het VIP-statuut

Eenvoudig gezegd: Het Vip-statuut is gereserveerd voor de 10 actiefste clubleden van het ogenblik. Dit wordt elke maand opnieuw becijfert met de behaalde punten van het clubkampioenschap tijdens de laatste vier maanden.
In elke vereniging zijn er naast hardwerkende bestuursleden ook gewone leden die de clubbelangen hoog in het vaandel dragen. Zij nemen actief deel aan de activiteiten en werken enthousiast mee aan de uitbouw van de club. Maar er zijn ook zogenaamde papieren leden. Leden die wel lidgeld betalen maar men zeer zelden of nooit ontmoet bij activiteiten, laat staan de clubbelangen ondersteunen. Zoals in elke vereniging zit de overgrote meerderheid van de ledenschare hier zowat tussenin.

Om nu daadwerkelijk enig onderscheid te brengen in deze problematiek is een VIP-ledenlijst in het leven geroepen. Kortom: Voor de 10 best werkende leden worden er sinds 2007 privileges toegestaan en doorlopend faciliteiten gecreëerd die deze zogenaamde VIP-leden bevoordelen op hobbygebied en financieel vlak.

Met de huidige digitale mogelijkheden is het in feite kinderspel om in dit verband een rangschikking op te maken. Het clubkampioenschap dat al jaren meegaat heeft zijn deugdelijkheid al langer bewezen. De criteria hiervan zijn algemeen bekend. In eerste instantie wordt daarom ook het clubkampioenschap als basis genomen voor het VIP-statuut. Doch het is niet de reëele tussenstand van het clubkampioenschap dewelke bepalend is maar wel een deel hiervan. Een verworven puntenblok d.w.z. alleen het totaal der behaalde punten van de laatste 4 maanden uit het clubkampioenschap wordt overgenomen. Iedere maand die bijkomt zal de oudste maand weer doen wegvallen en alzo een nieuwe rangschikking opleveren.

Het VIP-gebeuren geeft dus steeds een up-to-date ranking aan van actieve leden. De 10 eerst gerangschikten volgens deze telling, worden telkens VIP-leden en worden maandelijks gepubliceerd in Haaien-Echo’s en op deze webpagina. Elke nieuwe stand vervangt telkens de vorige. Het is aan u om doorlopend te scoren in het clubkampioenschap en zo het statuut van VIP-lid verwerven en trachten te behouden.

Foto: Vip-leden in december 2009

 

Op 4de dinsdag v/d maand is iedereen nogmaals welkom, namelijk op 23 mei 2023 om 19.30 uur in Ontmoetingscentrum COR, Klarinetstraat 26, 3582 Koersel-Beringen. 

Klik hier voor stratenplan etc.

Iedere aquariaan met een voorliefde voor plantjes, weet wat CO2 toevoegen betekent voor de plantengroei in het aquarium. Het belang van CO2 voor het welzijn van de planten is wel oppervlakkig bekend maar roept ook veel vragen op. Het is een onderwerp waar meerdere leden zitten op te wachten. Daarom trachten we op deze bijeenkomst meer duidelijkheid te brengen over het CO2 verhaal en dit verder uit te diepen.

De klassieke 4D rubrieken: leestafel, spraakmakende video’s en 1€-tombola worden zoals gebruikelijk in het avondprogramma ingelast.

 

 

Op dinsdag 9 mei 2023 (2de dinsdag v/d maand) om 19.30 uur in Ontmoetingscentrum COR, Klarinetstraat 26, 3582 Koersel-Beringen. 

Iedereen welkom! Klik hier voor stratenplan etc.

Roger neemt ons mee naar Panama waar de Drendobates soorten en de Pumilio’s (aardbeikikker) vaak voorkomen. Hij doet ons dromen van het prachtige land waar een unieke fauna en flora voorkomen. We laten onze gastspreker zelf even zeggen wat we van de avond mogen verwachten.

Toen we in 2011 voor het eerst Panama bezochten had ik niet gedacht dat ik “op eigen kunnen” pijlgifkikkers in de natuur zou vinden.
Maar het lukte!

In 2014 waren we wel beter voorbereid. Op sommige plaatsen werd de hulp ingeroepen van gespecialiseerde gidsen. We gingen op zoek naar gifkikkers op Ancon Hill, op Taboga en in El Valle de Anton. We gingen voor het eerst naar prachtige locaties in Guna Yala en op de grens van de provincie Darien. En uiteindelijk vlogen we naar Bocas del Toro waar we verschillende eilanden met elk hun eigen soort pumilio ontdekten.

Ondertussen bezoek, ik als reisleider, geregeld het land en breng telkens opnieuw mijn medereizigers in vervoering bij de zoektocht naar de mooi gekleurde diertjes.

Tijdens de presentatie laten we je echter niet alleen kennis maken met pumilio’s. Ook Ranitomeya’s, Dendrobates, glaskikkers, verschillende soorten reptielen en Midden-Amerikaanse zoogdieren passeren de revue. En we doen zelfs een poging om een bijna uitgestorven soort op te sporen. Zullen we hem ontdekken?...
Als je dat wil weten moet je zeker naar de voorstelling komen!

Maar ik wil jullie nu al waarschuwen: als je komt kijken en luisteren en het virus krijgt je te pakken, zal je onweerstaanbaar aangezet worden om ook ter plaatse te gaan zodat je het allemaal met eigen ogen kan meemaken.
Roger Veltens

Mededelingen v/d voorzitter, de gratis tombola en vijf quizvragen behoren ook nu bij het avondprogramma van de 2D-vergadering. Tot dinsdag !

 

Op 4de dinsdag v/d maand is iedereen nogmaals welkom, namelijk op 25 april 2023 om 19.30 uur in Ontmoetingscentrum COR, Klarinetstraat 26, 3582 Koersel-Beringen. 

Klik hier voor stratenplan etc.

De uitgestelde duo-improvisatie staat opnieuw op het avondprogramma! Filip en Kenny zullen beiden met een computer aangesloten op het internet meer informatie trachten te projecteren over hobby onderwerpen die de aanwezigen aanbrengen.

1€-tombola, leestafel en de spraakmakende video’s behoren eveneens tot het avondprogramma.

 

 

 

 

 

Op dinsdag 11 april 2023 (2de dinsdag v/d maand) om 19.30 uur in Ontmoetingscentrum COR, Klarinetstraat 26, 3582 Koersel-Beringen.  Iedereen welkom! Klik hier voor stratenplan etc.

Dat onze Filip zich al veel bezig gehouden heeft met het kweken van vissen is toch algemeen geweten binnen en zelfs ver buiten onze club. Vandaag brengt hij een presentatie hierover.
Steeds minder liefhebbers laten het kweken, links liggen. Meestal is de reden omdat ze daarna niet meer van deze vissen af geraken. Maar je kan ook anders vissen kweken. Dat komen we vandaag te weten.
En als je over vissen kweken praat, dan kom je natuurlijk vanzelf terecht bij levend voer. Want kleine visjes hebben aangepast voedsel nodig. Hier zijn tegenwoordig ook heel wat mogelijkheden in. We gaan het horen in zijn uiteenzetting/presentatie.

De traditionele programma onderdelen vullen het avondprogramma verder aan. Verwelkoming - Mededelingen v/d voorzitter - Gratis tombola - Quizvragen