vorig bericht < naar > volgend bericht     Terug naar > de lijst

Thayeria sp. Red Tail Teles-pires

Thayeria (Hokeystick) zijn bekende aquariumvissen. Van de vier wetenschappelijk aanvaarde soorten (T. boehlkei, T. ifati, T. obliqua, T. tapajonica) wordt T. boehlkei meestal aangeboden in de siervishandel. Dit zijn vrijwel uitsluitend nakomelingen, hoewel de soort zeer wijd verspreid is in Zuid-Amerika (Peru, Ecuador, Brazilië en Bolivia).

De Rio Teles Pires is een 1.400 km lange rivier in Brazilië en een van de twee bronrivieren van de Rio Tapajós. Blijkbaar is Teles Pires een hotspot voor biodiversiteit voor Thayeria: zo blijkt uit een recent gepubliceerd wetenschappelijk onderzoek naar de vissoorten van Teles Pires (Ohara, W. M. et al. (2017): Peixes do rio teles pires: diversidade e guia de identificação.). De auteurs identificeren 3 verschillende soorten: T. boehlkei, de toen nog onbeschreven T. tapajonica en een andere wetenschappelijk nieuwe soort waarbij de laterale streep onder de rugvin begint (zoals bij T. ifati uit de Maroni-rivier in Guyana). Dit type noemen ze voorlopig “fasso ifati”.

Maar de meest spectaculaire nieuwe ontdekking van Teles Pires is waarschijnlijk door hun kieren geglipt: de Thayeria sp. Rode staart! Het is een heerlijk kleurrijke inslag die alle positieve eigenschappen van de T. boehlkei (grootte, manier van zwemmen, sociaal gedrag, eisen aan het aquariumhouden) combineert, alleen dat hij ook nog eens heel kleurrijk is. Of de soort echt uit de Teles Pires komt kunnen we uiteraard niet beoordelen, maar de Duitse groothandel "Aquarium Glaser" kunnen dit nieuwe pareltje nu voor het eerst in grotere aantallen als Duitse nakomeling aanbieden. (sep 2023).
Tekst en foto's: Frank Schaefer
 

 

vorig bericht < naar > volgend bericht     Terug naar > de lijst