Haar huid is helemaal wit en ze heeft rode ogen: het jong dat in mei geboren is, is de eerste albino galapagosreuzenschildpad die ooit in gevangenschap of in de natuur is waargenomen. Dat meldt de eigenaar van de Zwitserse dierentuin, Philippe Morel, waar het heuglijke gebeuren zich heeft voorgedaan.

De bezoekers van het Tropiquarium van Servion, een gehucht op enkele kilometers van Lausanne (Zwitserland), konden het schildpadje deze week voor het eerst bewonderen. De schildpad van 1 maand oud, die zo’n 50 gram weegt, past nu nog in de palm van een hand.

De galapagosreuzenschildpad, die twee eeuwen oud en 200 kilo zwaar kan worden, is een kwetsbare soort volgens de Internationale Unie voor Natuurbescherming (IUCN), die schat dat er 23.000 exemplaren op de eilandengroep leven. Albinisme was nooit waargenomen bij deze soort, waarvan de huid en het schild gewoonlijk zwart zijn.

De eigenaar van het dierenpark denkt dat de albinoschildpad, waarvan het geslacht nog onbekend is, geen lang leven beschoren zou zijn in de natuur, met haar witte huid die roofdieren zou aantrekken, maar dat ze bij hem wel normaal zal kunnen opgroeien.