https://www.sera.de/nl/service/info/een-groot-succes-eur-25000-voor-de-bescherming-van-diersoorten/

Een groot succes: € 25.000 voor de bescherming van diersoorten

Met behulp van de populaire sera jaarkalender, die elk jaar samen met onze fantastische social media community wordt gemaakt, moest een zinvolle bijdrage aan de bescherming van soorten worden geleverd. Het motto van de kalender van dit jaar is dan ook “Samen voor de bescherming van diersoorten” en voor het eerst was de kalender niet gratis verkrijgbaar, maar werd hij in de deelnemende dierenwinkels voor 1 euro verkocht.

Samen met de steun van de dierenwinkels en de sera social media community konden we meer dan 20.000 kalenders verkopen! Het sera management rondde het bedrag royaal af naar € 25.000. Hartelijk dank aan iedereen die ons heeft gesteund en natuurlijk aan iedereen die de kalender heeft gekocht. Zonder hen was dit niet mogelijk geweest.

We zijn blij dat we met de opbrengst van de kalender verschillende projecten over de hele wereld kunnen steunen. De donaties zijn verdeeld over drie organisaties of projecten die elk € 5.000 ontvangen en vijf andere organisaties die elk € 2.000 ontvangen.


De eerste overhandiging vond plaats in de dierentuin van Keulen. Professor Dr. Ziegler nam de cheque in ontvangst van Simon Gierlings en Oliver Helker (beiden sera). De donatie van € 5.000 zal worden gebruikt voor het opzetten van een kweekstation voor bedreigde zoetwatervissen in Vietnam. Prof. Dr. Ziegler is conservator van het aquarium in de dierentuin van Keulen en is als coördinator van verschillende natuurbeschermingsprojecten in Vietnam en Laos ook regelmatig ter plaatse in Azië om ondersteuning te bieden.

Het Aquazoo Löbbecke Museum in Düsseldorf ontving ook een cheque ter waarde van € 5.000 ter ondersteuning van het kweek- en beschermingsstation voor amfibieën. Amfibiesoorten die met uitsterven worden bedreigd, worden hier gekweekt om ze voor toekomstige generaties te behouden.

We werden hartelijk verwelkomd in het Aquazoo Löbbecke Museum door directeur Dr. Jochen Reiter, adjunct-directeur Sandra Honigs en Philipp Schroeder, die verantwoordelijk is voor marketing. Na het overhandigen van de cheque kregen we een exclusieve rondleiding achter de schermen van de Aquazoo en spannende inzichten in de kweekstations voor amfibieën en aquaristiek.

De derde organisatie die € 5.000 ontvangt is de Goodeid Working Group, kortweg GWG. De GWG is een internationale vereniging van particuliere aquarianen, dierentuinen en instituten, die zich (onder andere) inzet voor het behoud van de bedreigde Mexicaanse hooglandkarpers. Als onderdeel van verschillende GWG-projecten worden de vissen niet alleen gekweekt, maar ook – en nu al met veel succes – opnieuw uitgezet. De donatie zal de Universiteit van Morelia in Mexico steunen en het geld zal ten goede komen aan lokale projecten voor het behoud van soorten en de herintroductie van de hooglandkarper.

Namens de hele groep hadden we een ontmoeting met Ronny Vannerom, de regionale groepscoördinator van de GWG in België, waar hij een lezing gaf in een plaatselijke aquariumclub in Maaseik. De Belgische aquariaan is een ervaren kweker met meer dan 20 jaar ervaring en al lang lid van de GWG.

Lees meer....

 

 

Charlotte, de pijlstaartrog die de wereld verbaasde toen ze zwanger werd zonder mannetje in het aquarium, is gestorven. Dat laat het Aquarium and Shark Lab in Hendersonville weten.

Toen dierverzorgers eind vorig jaar een zwelling opmerkten bij pijlstaartrog Charlotte, dachten ze dat het dier kanker had. Maar na een echografie bleek de rog in februari drachtig. En dat was bijzonder, want er zat namelijk helemaal geen mannelijke rog in het aquarium. (Zie BN 255)

Al snel deed er een opmerkelijke theorie de ronde. De medewerkers van het Aquarium and Shark Lab in Hendersonville vreesden dan Charlotte bevrucht was door één van de mannelijke haaien die eerder in de tank geplaatst waren. Maar al snel leek dat scenario onmogelijk, omdat beide diersoorten geen compatibel DNA hebben.

Een meer plausibel scenario was dat van parthenogenese, een vorm van ongeslachtelijke voortplanting, waarbij vrouwtjes van bepaalde diersoorten (vooral insecten en reptielen) hun eicel bevruchten met hun eigen cellen, zonder de hulp van een mannetje.

Maar na verloop van tijd begonnen wetenschappers zich ook vragen te stellen bij dat scenario. Want een rog is normaal maar 3 tot 4 maanden zwanger. En bij Charlotte begon het wel erg lang te duren.

Niet langer zwanger
Begin juni meldde het aquarium dat Charlotte een “zeldzame voortplantingsziekte” had ontwikkeld en dat die “een negatieve impact heeft gehad op haar voortplantingssysteem.” Enkele dagen later kwam er dan de mededeling dat Charlotte niet langer zwanger was door de ziekte. Maar ze was wel “stabiel” en toonde geen vermindering in “eetlust of activiteit.”

Nu heeft het aquarium droevig nieuws. “We zijn verdrietig te moeten aankondigen dat, na verdere behandeling met haar medische team en specialist, onze rog Charlotte vandaag is overleden. We blijven samenwerken met haar medische team en haar onderzoeksspecialist.” Het team van het aquarium bedankt iedereen voor de steun en zal de deuren tijdelijk gesloten houden.

 

 

Twee beloega’s gered uit dolfinarium in Oekraïense stad Charkiv: “Mogelijk meest complexe redding die ooit is ondernomen”

Bron:HLN

Een internationaal team is erin geslaagd om twee beloega's te redden uit een dolfinarium in de Oekraïense stad Charkiv. De dieren werden met een speciaal transport naar het grootste aquarium van Europa gebracht in de Spaanse stad Valencia, 3.500 kilometer verderop. “Dit was mogelijk de meest complexe redding die ooit is ondernomen”, aldus Dan Ashe van de Association of Zoos and Aquariums (AZA), een Amerikaanse non-profit van dierentuinen en publieke aquaria.

Charkiv ligt in het oosten van Oekraïne, niet ver van het front. De stad wordt continu beschoten en ook voor het dolfinarium in het centrum van Charkiv kwam het oorlogsgeweld dichtbij. Zo dicht dat besloten werd om de twee witte dolfijnen Plombir (15) en Miranda (14) in veiligheid te brengen.

Specialisten van het Oceanogràfic València (het grootste aquarium van Europa), het Georgia Aquarium in Atlanta en SeaWorld schoten te hulp. De dieren werden in speciale waterreservoirs gelegd en met een vrachtwagen van Charkiv naar Odessa gevoerd, een rit van maar liefst 12 uur, over slechte wegen en door oorlogsgebied.

Luchthaven
Daar aangekomen werden ze onderzocht door het internationale team van specialisten. Vervolgens ging het verder naar buurland Moldavië, waar de beloega's op de luchthaven van Chisinau in een speciaal gecharterd vliegtuig geladen werden. Na een vlucht van 5 uur landden ze in Valencia, Spanje.

Video transport Youtube - Volgend bericht (8 juli 2024)

Beloega's Plombir en Miranda, die gered werden uit belegerde Charkiv, maken het goed in grootste aquarium van Europa
Beloegadolfijnen Plombir (15) en Miranda (14) zwemmen rond in hun nieuwe thuis in Valencia, Spanje. Geen evidentie, want enkele weken geleden zaten ze nog in Charkiv, Oekraïne, waar Russische bommen en raketten insloegen tot op een paar honderd meter van hun verblijf. Een internationaal team vervoerde hen toen naar het grootste aquarium van Europa: L’Oceanogràfic. De twee witte dolfijnen maken het verrassend goed.

De dieren werden in speciale waterreservoirs gelegd en met een vrachtwagen van Charkiv naar Odessa gevoerd, een rit van maar liefst 12 uur, over slechte wegen en door oorlogsgebied. Daar aangekomen werden ze onderzocht door het internationale team van specialisten. Vervolgens ging het verder naar buurland Moldavië, waar de beloega’s op de luchthaven van Chisinau in een speciaal gecharterd vliegtuig geladen werden. Na een vlucht van 5 uur landden ze in Valencia, Spanje. Het is niet duidelijk wanneer het publiek Plombir en Miranda mag bezoeken.

 

 

 


Sinds kort zwemmen er drie kongeralen (Conge conger) in het Noordzeeaquarium van Ecomare. Ze zijn afkomstig van het Zeeaquarium in Bergen, waar geen geschikte plek voor ze was. Kongeralen kunnen ruim 2,5 meter lang worden, dus een groot aquarium is wel een vereiste. Het Noordzeeaquarium van Ecomare is, met zijn inhoud van 79 kubieke meter, speciaal geschikt voor grote vissoorten.

Van de drie kongeralen die nu bij Ecomare te zien zijn, is de grootste zo’n 1,5 meter lang. De andere twee zijn wat kleiner. Zoals de meeste vissen in het Zeeaquarium zijn het rovers; ze eten kleinere vissen en andere zeedieren. In het Noordzeeaquarium zwemmen uitsluitend grote vissen, zodat de dieren elkaar niet als prooi zien. Tot vreugde van de dierverzorgers van Ecomare werkten de drie nieuwe bewoners de dag na hun aankomst al met smaak halve haringen naar binnen.

Kongeralen horen tot de zeepalingen. In tegenstelling tot de Europese paling brengen ze hun hele leven door in het zoute water.  In tegenstelling tot de Europese paling brengen ze hun hele leven door in het zoute water. Jonge exemplaren leven in de kustzones, grotere in wat dieper water. Net als palingen verschuilen kongeralen zich graag, bijvoorbeeld in holtes tussen rotsblokken of in scheepswrakken. Kongeralen komen in gematigde streken voor; in het Kanaal, de Middellandse Zee en de kustzone van de Atlantische Oceaan. In Nederland worden ze de laatste jaren steeds vaker gezien.
Bron: Stichting Texels Museum NL

 

 

De acht zeepaardjes die afgelopen maanden in het Zeeaquarium van Ecomare (Texel NL) hebben overwinterd, zijn donderdag weer terug naar zee gebracht. Twee duikers, Jacco Bakker en Boukje Heidstra, hadden zich bereid verklaard de visjes naar een geschikt leefgebied te brengen. Enkele vinders waren aanwezig om de diertjes uitgeleide te doen. Het was er een prachtige dag voor!

Vijf van de kortsnuitzeepaardjes (Hippocampus hippocampus) waren levend maar onderkoeld aangespoeld in de winter. Drie ervan waren in september in een visnet beland. Hierdoor waren ze beschadigd geraakt en om die reden naar Ecomare gebracht. De acht zeepaardjes hebben met elkaar overwinterd in een speciaal ingericht aquarium.

Zeepaardjes gedijen goed bij een lichte stroming en met zeewier om zich met hun staart aan vast te houden. Ecomare en Diergaarde Blijdorp zijn de enige twee plekken in Nederland waar zeepaardjes mogen worden opgevangen. Eén van de acht zeepaardjes kwam niet van Texel, maar is in Den Helder aangespoeld en via Fort Kijkduin naar Ecomare gebracht.

Donderdag 16 mei was het dan zover en werden de visjes naar zee teruggebracht. Ze hebben eerst rustig de tijd gekregen om te wennen aan het water van de zee. Vervolgens namen de duikers ze in een gesloten bakje mee naar een wierveld op zo’n 6 meter diepte. Hier hebben ze de diertjes vrijgelaten. Bron: Texelse Courant

 

 


In Arnhem (NL) zet men een belangrijke stap voor de bescherming van koraalriffen.

 

Burgers’ Zoo neemt deel aan een wereldwijd netwerk met als doel koraalriffen te behouden en te restaureren door een reservepopulatie op te bouwen in aquaria. Vorige week hebben duikers van Burgers’ Zoo de eerste koralen geplaatst van het World Coral Conservatory-project in Burgers’ Ocean.

Sinds november 2022 neemt het Arnhemse dierenpark samen met het Oceanografisch Museum van Monaco, Nausicaa in Boulogne-sur-Mer en Oceanopolis in Brest deel aan een internationaal proefproject om wereldwijd een reservepopulatie in aquaria op te bouwen van bedreigde koraalriffen. Het door Monaco geïnitieerde en gefinancierde project wil met behulp van deze gezamenlijke Ark van Noach koraalriffen behouden en waar mogelijk restaureren.

Video: https://youtu.be

 

 

Pantropica is een junglepark met tropische dieren in Luttelgeest in Flevoland (NL). Het familiebedrijf heette voorheen de Orchideeën Hoeve, maar wijzigde in 2024 haar naam in Pantropica.

In het overdekte park is recent een vernieuwd aquarium VAN 10.000 liters geopend voor Malawi cichliden. Het aquarium is te bewonderen in het continent ‘Safrica’.
De vissen zwemmen rond in een decor dat is nagebootst aan hun natuurlijke omgeving in het Malawimeer, met rotsen en een zandbodem. Verlichting reguleert het dag- en nachtritme, waardoor de tropische vissen in de  rotsachtige waterbak een natuurlijke leefomgeving ervaren en vrij rond kunnen zwemmen, terwijl automatische systemen zorgen voor voeding en temperatuurregeling.

Toegewijde specialisten zorgen dagelijks voor het welzijn van de kleurrijke vissen. Ze onderhouden het aquarium en nemen maandelijks watermonsters om de kwaliteit van het water te controleren.

 

  

 

 

Het Radisson Hotel in Berlijn gaat niet opnieuw een aquarium plaatsen, nadat de 16 meter hoge zuil eind 2022 ontploft was (zie nieuwsbericht). Op de plaats van het ‘Aquadom’ komt nu een grote verticale tuin.

De tuin moet worden aangelegd in de vorm van een boom. De beheerder van het gebouw zegt dat er zo’n 2.000 planten komen van 22 verschillende soorten. Het is de bedoeling dat het groen zorgt voor een prettig klimaat in de entreehal van het hotel en dat de planten een natuurlijk luchtfilter vormen. Naar verwachting is de tuin komende zomer klaar.

 

 

 


In een opmerkelijke vangst is een reusachtige meerval van 85 kilo en 2,30 meter lang gevangen in de Ebro-rivier in de buurt van Zaragoza. De Ebro is een van de belangrijkste rivieren van Spanje en stroomt van de Cantabrische bergen naar de Middellandse Zee. Met een lengte van bijna 930 km is het de op een na langste rivier van Spanje.

Een inwoner van de provincie Palencia in Castilië en Léon was de gelukkige visser die erin slaagde deze indrukwekkende vis te vangen. Na het maken van een foto werd de meerval in perfecte conditie veilig teruggezet in het water. Het is niet de eerste keer dat een dergelijk zwaar en lang “riviermonster” wordt gevangen in de Ebro-rivier.
De meerval, ook bekend als de ‘basurero’ (vuilnisbak) van de meren en “siluro” in het Spaans, is een invasieve vissoort afkomstig uit het stroomgebied van de Donau in Duitsland. Deze roofvis werd in de jaren zeventig geïntroduceerd in Spaanse rivieren en heeft zich sindsdien wijd verspreid.
Bron:https://www.spanjevandaag.com

 

 

22 februarI 2024- Bron VRT - Nooit geziene zeedieren ontdekt op onderzeese bergketen voor kust van Chili

Een groep internationale wetenschappers heeft voor de kust bij Chili meer dan 100 nieuwe diersoorten ontdekt. Ze troffen bijvoorbeeld nieuwe diepzeekoralen, glassponzen, vlokreeften en andere kreeften aan.

Wetenschappers hebben mogelijk meer dan 100 nieuwe diersoorten gevonden op een onderzeese bergketen voor de kust van Chili. Het gaat om zee-egels, kreeften, sponzen en koralen die nooit eerder zijn gezien. En zelfs soorten die waarschijnlijk helemaal nieuw zijn voor de wetenschap.

Diep in de Stille Oceaan, voor de kust van Chili, liggen Salas y Gómez en Nazca: 2 onderzeese bergketens van vulkanische oorsprong, samen meer dan 4.000 kilometer lang. Het wordt gezien als één van de meest unieke hotspots voor mariene biodiversiteit op aarde. En het blijkt die naam ook waar te maken.

Met een onderwaterrobot die tot 4.500 meter diep kan duiken, hebben wetenschappers het onderwaterleven op 10 van de 200 onderzeese bergen in kaart kunnen brengen. Ze ontdekten dat elke berg een compleet verschillend ecosysteem bleek te herbergen. Er werden meer dan 100 nooit geziene zeediertjes gevonden.

"We hebben onze verwachtingen tijdens deze expeditie ruimschoots overtroffen. Je verwacht altijd nieuwe soorten te vinden in deze afgelegen en slecht onderzochte gebieden, maar de hoeveelheid die we hebben gevonden, vooral voor sommige groepen zoals sponzen, is verbluffend", zegt marien bioloog Javier Sellanes die de expeditie heeft geleid.

De wetenschappers gaan nu het DNA analyseren van de dieren waarvan ze vermoeden dat het om nieuwe soorten gaat. "De volledige identificatie kan jaren duren, het team heeft een ongelofelijk aantal stalen gevonden in deze verbazingwekkend mooie en weinig bekende hotspot voor biodiversiteit", zegt de directeur van het onderzoeksinstituut Schmidt Ocean Institute.

De wetenschappers hebben tijdens de expeditie 52.777 vierkante kilometer oceaanbodem in kaart gebracht. Ze ontdekten ook 4 nieuwe onderzeese bergen voor de kust van Chili, waarvan de hoogste 3.500 meter hoog is.

De wetenschappers vragen met hun ontdekkingen ook meer aandacht voor het beschermen van het rijke onderwaterleven in de Stille Oceaan en daarbuiten. "Deze bloeiende en gezonde ecosystemen bewijzen dat de maatregelen die nu al bestaan in een deel van het gebied (de nationale parken Nazca-Desventuradas en Juan Fernández, red.), effectief bescherming bieden", zegt professor Sellanes.

Vandaag start nog een tweede expeditie langs de onderzeese bergketen Salas y Gomez. Wetenschappers zullen er de komende maanden tot 600 meter diepte duiken.

 

Foto links: Visje (een Chaunax) gezien op een diepte van 1.388 meter op één van de onderzeese bergen voor de kust van Chili

Foto rechts: Een zeldzame soort inktvis (Mastigoteuthidae), gezien op 1.105 meter diepte langs de onderzeese Nazca-bergketen

 

 

 

Olifantsvissen kunnen kijken met elkaars ogen, en zijn zo roofdieren te slim af

.....................

 

Een duizelingwekkend idee: vissen die door het uitwisselen van elektrische signalen door elkaars ogen kunnen kijken. Onderzoekers van het Amerikaanse Zuckerman Instituut menen bewijs te hebben gevonden dat het bestaat. Bij de olifantsvis (Gnathonemus petersii, ook wel tapirvis genoemd), een 20 centimeter grote Afrikaanse bodemvis die hier populair is onder aquariumhouders.

De onderzoekers vermoedden al dat olifantsvissen tijdens hun evolutie eigenschappen hebben ontwikkeld waardoor ze gezamenlijk objecten of andere organismen van grotere afstand beter kunnen detecteren dan een individueel dier zou kunnen. Om dat te onderzoeken, bootsten de Amerikanen in een computermodel eerst de elektrische velden en impulsen van de vissen na. Bij onderzoek aan de vissen zelf (de vissen werden in een aquarium uitgerust met kleine receptoren) bleek dat hun ‘elektrosensorische systemen’ zowel reageren op hun eigen signalen als op die van andere vissen. Ook reageerden ze op nagebootste signalen in het lab.

Vijanden opsporen
Uit beide methodes bleek dat de olifantsvissen in een (kleine, maar hechte) groep tot drie maal beter in staat waren objecten te detecteren dan vissen alleen. Ook hun geobserveerde gedrag wees in die richting. De onderzoekers, die hun bevindingen publiceerden in het wetenschappelijk tijdschrift Nature, denken dat deze eigenschap vooral van belang kan zijn om sneller vijanden op te sporen.

Martien van Oijen, oud-conservator van de vissencollectie in het Natuurhistorisch museum Naturalis in Leiden, spreekt van ‘een zeer interessant onderzoek’. Volgens Van Ooijen was nog maar weinig bekend over de vissoort, die hij in Naturalis in de collectie had. ‘We wisten al dat ze een elektrisch veld om zich heen creëren. Door hun modderige omgeving hebben ze weinig aan hun ogen, die ook erg klein zijn. Hun spieren ontwikkelen de stroompulsen, de receptoren zitten in hun huid, die geven de signalen weer door naar de hersenen. Dat ze op die wijze ook in staat zijn om bij wijze van spreken met elkaars ogen te kijken, valt bijna niet voor te stellen’.

Bron JP Geelen (De Morgen)

 

 

 

Danionella cerebrum

Wetenschappers hebben de piepkleine vissoort Danionella cerebrum nog eens een keer extra bestudeerd. Uit recent onderzoek blijkt nu hoe het kan dat deze vis uiteindelijk meer dan 140 decibel kan produceren.

De vissoort Danionella cerebrum ziet er zo schattig uit; het visje is maar 12 millimeter groot en bijna volledig doorzichtig. Ondanks het kleine formaat kan de vis toch heel bijzondere dingen doen, waaronder het produceren van een geluid dat net zoveel herrie maakt als de motor van een vliegtuig. Uit recent onderzoek blijkt nu hóé deze vissen dit voor elkaar weten te boksen. Wetenschapper Ralf Britz heeft meegewerkt aan het onderzoek. Hij licht toe: “het visje kan dus een geluid produceren van 140 decibel op een afstand van ongeveer 12 millimeter. Je kan dit vergelijken met het lawaai dat je op 100 meter afstand zal horen op het moment dat een vliegtuig opstijgt.”

Drummende vis
De vissoort maakt gebruik van een complexe constructie in het lichaam om het geluid mogelijk te maken. Deze constructie bestaat uit een stukje kraakbeen waaraan een speciale rib zit dat als drumstokje wordt ingezet door hiermee op de zwemblaas te slaan. Aan de andere kant zit het kraakbeen vast aan een sterke spier die minder snel moe wordt dan de gemiddelde spier. “De vis slaat dit drumstokje met een kracht van meer dan 2000 gram tegen zijn eigen zwemblaas,” vult Britz aan. “Dit produceert een kort maar krachtig geluid. Door vervolgens dit erg snel achter elkaar te doen kan de vis communiceren met anderen van zijn soort.” Het onderzoek is gepubliceerd in het blad Proceedings of the National Academy of Sciences.

Uitgebreid onderzoek
Voor het onderzoek hebben de wetenschappers gebruik gemaakt van een groot arsenaal aan verschillende onderzoekstechnieken. Zo hebben ze gebruik gemaakt van een hogesnelheidscamera om het drummen zelf beter te kunnen analyseren. Ook hebben ze gebruik gemaakt van tomografie door de visjes te scannen met röntgenstraling om zo een  platte foto te produceren die als plattegrond kon dienen. Ten slotte hebben de onderzoekers ook nog de genen geanalyseerd van de visjes en hebben ze visjes onderling met elkaar vergeleken. Hieruit kwam naar voren dat blijkbaar alleen mannelijke visjes het geluid kunnen maken. Ook denken de wetenschappers op basis van hun onderzoek wel te weten waarom de visjes zo’n hard geluid voortbrengen. Deze vissen leven namelijk van nature in ondiepe en troebele rivieren in Myanmar. Blitz laat weten: “We gaan ervan uit dat mannetjes onderling veel competitie hebben, en dat deze competitie er uiteindelijk voor heeft gezorgd dat ze zo’n speciale constructie hebben gekregen.”

Klankkast
De resultaten van het onderzoek zijn significant, omdat ze ons meer kunnen vertellen over hoe dieren precies kunnen bewegen. Britz vertelt: “Uiteindelijk draagt dit onderzoek bij aan onze algemene kennis wat betreft evolutionaire biologie en biomechanica. Dit visje laat ons zien dat er meerdere manieren mogelijk zijn waarop botten en organen zich kunnen bewegen. Het geluid van andere Danionella-soorten hebben we nog niet kunnen bestuderen. Het zou dan ook heel interessant zijn om te ontdekken hoe hun ‘klankkast’ verschilt van de versie die Danionella cerebrum heeft.”

Bron: Scientias

 

 

Subcategorieën