Kortsnuitzeepaardjes (Hippocampus hippocampus) leven in warm water rond de Middellandse Zee. De opwarming van de Noordzee drijft de zeepaardjes vanuit de Middellandse Zee naar het noorden, steeds verder de Noordzee in. Daar genieten ze in de zomer van warm water, maar in de winter raken ze onderkoeld. In Nederland wordt opgeroepen om vooral uit te kijken voor verkleumde "comateuze" zeepaardjes. Diergaarde Blijdorp vangt ze op, omdat ze niet overleven in het koude water.


Het aantal meldingen van aangespoelde zeepaardjes in Nederland is flink gegroeid. In 2015 werd geen enkel zeepaardje gevonden, in 2022 ongeveer negentig. Het zeepaardje dat deze week werd gevonden door een strandwandelaar in Vlissingen is opgenomen in Blijdorp en blijft  daar wellicht niet lang alleen. Want  ook dit jaar verwacht Microbioloog Mark De Boer meer aangespoelde zeepaardjes, en waarschijnlijk al binnenkort vanwege het onstuimige weer. Als het nodig is, kan Blijdorp morgen honderd zeepaardjes opvangen. Dit is een van de twee plekken in Nederland waar dat gebeurt, naast Ecomare op Texel.

In Blijdorp worden ook andere dieren uit de Noordzee en Waddenzee opgevangen, zoals aangespoelde zeeschildpadden. Twee jaar geleden was er zelfs een verdwaalde blauwe haai, een soort die nauwelijks in Nederlandse wateren voorkomt.

 

 


Het Groot Barrièrerif heeft in de laatste 7 jaar al vier grootschalige verblekingen achter de rug, waaronder dit jaar voor het eerst ook een verbleking tijdens La Niña. Dat weerfenomeen zorgt normaal gezien voor lagere temperaturen. Er wordt gevreesd dat het koraalrif tegen 2050 volledig is verdwenen. En dus is men volop op zoek naar oplossingen.

Wetenschappers hebben nu met succes een nieuwe methode getest om koraallarven in te vriezen en te bewaren bij -196 graden Celsius. De larven zouden dan later opnieuw in het wild geïntroduceerd kunnen worden. Ze hopen zo het grootste koraalrif ter wereld te kunnen beschermen tegen de klimaatopwarming. Door de larven in te vriezen en later te herintroduceren in het wild, hopen de onderzoekers dat het Groot Barrièrerif nooit volledig zal verdwijnen.

 


Zestien meter hoog aquarium in Berlijns hotel ontploft: miljoen liter water stroomt weg, twee gewonden.

Berlijn, vrijdag 16 december 2022: Rond 5.45 uur was er een heel harde knal, aldus de politie.
In de lobby van een hotel in de binnenstad van Berlijnis een gigantisch aquarium van zestien meter hoogte opengebarsten,1.500 tropische vissen stromen de straat op.
Het aquarium, de ‘Aquadom’, heeft een kokervorm met ingebouwde transparante lift en bevindt zich in het Radisson Collection Hotel in het DomAquarée-complex aan de Karl-Liebknecht-Straße in het centrum van Berlijn.

De wereldberoemde Aquadom, geopend in 2004 en razend populair bij toeristen, is het grootste vrijstaande cilindervormige aquarium van de wereld. Door de kracht van de explosie raakten ramen en deuren beschadigd. Brokstukken vlogen tot op straat. Ook is er veel waterschade. Op videobeelden is de enorme ravage goed te zien. Naar> video. De politie meldt dat er twee gewonden zijn. De brandweer is massaal ter plaatse.

Onderzoek moet nu uitklaren wat er juist verkeerd is gegaan.

De bouw van de AquaDom in 2003 kostte 12,8 miljoen euro. De AquaDom werd pas in de zomer heropend, na een 2,5 jaar durende renovatie. Siliconen afdichtingen werden vervangen en het vat van 11,5 meter doorsnee werd grondig gereinigd. Kostenplaatje van die hele operatie: nog eens 2,6 miljoen euro.

 

 

 

Norbert Zajac, charismatische handelaar uit Duisburg (D), is op 67-jarige leeftijd overleden.

In 1975 begon Zajac met "Zoo Zajac", een conventionele dierenwinkel.  Door de jaren heen is de winkel uitgegroeid tot de grootste dierenwinkel ter wereld met een winkeloppervlakte van meer dan 13.500 m². 

Zoo Zajac is al vele jaren een trouwe partner/sponsor bij Zilverhaai Beringen.

Volgens Kathi Geven, lid van de raad van bestuur, stierf de dierenhandelaar "plotseling en geheel onverwacht" op dinsdagmiddag 13 december 2022 in het St. Johannes Ziekenhuis in Hamborn.
"Hij werd maandag naar het ziekenhuis gebracht omdat hij zich niet lekker voelde", zegt Geven. "Zijn dood kwam voor ons allemaal als een complete verrassing. Het wees nergens op. We zijn geschokt en aangeslagen.”

Naast zijn vrouw Jutta laat Norbert Zajac twee dochters en twee kleinkinderen achter.  Norbert's wereld zal voortleven, zo had hij het gewild.

 

 

Naar > HE advertentie gegevens

Naar > video

 

 

Schildpadden bewegen vrij traag, maar dat komt gewoon omdat ze alle tijd van de wereld hebben. Deze prachtige schepsels hebben een opmerkelijk lange levensduur die kan oplopen tot meer dan 100 jaar.
Maar zelfs voor een soort die gemakkelijk langer leeft dan een mens, leidde één schildpad in het bijzonder een buitengewoon lang leven.

 

Een reuzenschildpad afkomstig van de Seychellen, wordt verondersteld 190 jaar oud te zijn. De opmerkelijke leeftijd heeft hem in de recordboeken doen belanden: In 2019, toen hij 187 jaar oud was, werd hij door Guinness World Records officieel uitgeroepen tot ’s werelds oudste levende landdier.

Jonathan, zo genoemd naar de toenmalige gouverneur verblijft sinds 1882 op het eiland Sint-Helena. Toen hij op Sint-Helena toekwam, was hij al volgroeid, wat wil zeggen dat hij toen minstens vijftig jaar oud was, daarom wordt zijn geboortejaar geschat op 1832.
Sinds 2019 wordt hij al erkend als oudste landdier ter wereld, maar nu is hij ook de oudste schildpad ooit, en ondertussen het nationale symbool van het eilandje in de Atlantische Oceaan.

Dit weekend (03/12/2022) viert dit dier officieel zijn 190ste verjaardag!

 

 

Britse visser vangt goudvis van liefst 30 kilogram in Frans meer

Andy Hackett, een Britse visser die zijn vakantie doorbracht aan de Blue Water Lakes in de Franse Champagnestreek, kon zijn ogen niet geloven toen hij er zijn vislijn uit het water hees. Aan zijn haak hing namelijk een gigantische goudvis van maar liefst 30 kilogram. Het zou volgens Britse media om een nieuw wereldrecord kunnen gaan. De vis, die de bijnaam Wortel kreeg, was reeds bekend bij vissers. Maar het lukte hen niet om de vis aan de haak te slaan.

Wortel werd zo’n 20 jaar geleden in het meer gegooid en het lijkt alsof de vis al die jaren is blijven groeien. Het gaat om een hybride soort van een lederkarper en een koi. Na een uitgebreide fotoshoot werd de gigantische goudvis weer vrijgelaten in het meer.

Bron: The Gardian
Video: https://youtu.be/oJFO9XGyD9M

--------------------Giga gouden vis is geen bedreiging voor wereldrecord.
--------------------'Bert blijft grootste goudvis'

Het lijkt een uit de kluiten gewassen goudvis. De oranje joekel van 30 kilo die door een Brit uit een Frans meer werd gevist. Het record van grootste goudvis staat tot nu toe op naam van de Nederlandse Joris Gijsbers. Zijn goudvis Bert woog maar liefst 1,8 kilo. Toch sneuvelt zijn record niet want deze oranje vis is volgens Joris "Absoluut geen goudvis".

Toch hoeft goudviskweker Joris Gijsbers uit Hapert (NL) zich geen zorgen te maken. Zijn goudvis Bert blijkt nog steeds de grootste ter wereld. Bert – die inmiddels al 7 jaar dood is – was 47,4 centimeter lang en woog 1,8 kilo. Daarmee was de goudvis volgens het Guiness Book of World Records écht de grootste.

Dat de oranje joekel geen bedreiging is voor het record komt doordat het helemaal geen goudvis is. Het is slechts een goudkleurige vis. "Dit is absoluut geen goudvis maar een goudkarper", legt Gijsbers aan Editie NL uit. "Een karper kan wel 1.30 meter worden. Normaal zijn ze bruin maar deze is goud. Dat is een pigment. Zo heb je ook vissen zonder pigment: albinovissen."

Goudvis Bert leeft niet meer. Maar Joris is wel blijven fokken met haar (Bert blijkt een vrouwtje) nageslacht. "Ik heb nog ongeveer 300 mini-Bertjes, daarvan hebben er een paar ook een wereldrecordformaat."

Goudvissen kunnen zo groot als Bert worden als ze maar genoeg voer en ruimte krijgen. "Ik heb een groot bassin, en als ik ze voer geef dan duiken ze er met z'n allen bovenop. Ik heb nu 3 vissen die het wereldrecord kunnen verbreken. Die zijn allemaal tussen de 45 en 48 centimeter groot. Chantal heeft een mooie grote sluier, die maakt kans de nieuwe Bert te worden."

Joris heeft nu geen behoefte om zijn eigen record te verbreken. "Maar mocht er ooit in China of zo weer een poging gedaan worden dan kan ik altijd nog Chantal inzetten."

---------------------
Pikant detail: Ter voorbereiding van Dierenhappening 2005 in de Hasseltse Grenslandhallen werden in het Aquapaviljoen door Zilverhaai Beringen allerlei voorzieningen getroffen om Bertje, de grote goudvis van Joris Gijsbers, te showen. Ook werd toen vooraf in de promotiecampagne groots uitgepakt met de wereldrecordhouder die toen in een grote vijver leefde. Maar het bleek uiteindelijk niet te lukken om de reuze goudvis tijdig te vangen voor het evenement en het aquarium bleef leeg. Een teleurstelling voor de organisatie en de duizenden bezoekers van Dierenhappening 2005.

---------------------

Bekijk hier meer SPLINTERNIEUWS berichten

 

Wereldwijd dreigen koraalriffen te verdwijnen. Er zijn verschillende oplossingen nodig om koraalriffen gezond te houden. Het is interessant om te onderzoeken welke rol vissen kunnen spelen bij het in stand houden of verbeteren van het ecosysteem. Rifvissen zijn van vitaal belang voor de gezondheid van koraalriffen, bijvoorbeeld door het grazen van algen.

RoffaReefs gaat onderzoek doen op Bonaire als onderdeel van de Dutch Caribbean Marine Strategy van het Wereld Natuur Fonds. Dit vijfjarenplan richt zich op het behoud en herstel van koraalriffen in deze regio. RoffaReefs heeft een systeem ontworpen om zeevislarven te kweken, zowel in aquaria als in het wild. Deze start-up, opgericht in Diergaarde Blijdorp (NL), gaat zijn viskweeksysteem testen in het mariene park van het eiland.

Een drijvende viskwekerij (afbeelding) is ontworpen om pelagische viseieren uit te broeden en vislarven te kweken met als doel om de koraalriffen te versterken. Dit ontwerp wordt getest met de hulp van Dive Friends op de site van Sand Dollar. Met de gegevens die uit deze pilotstudie zijn verkregen, hoopt RoffaReefs in samenwerking met WWF-NL, de Dutch Caribbean Nature Alliance en STINAPA verbeteringen aan te brengen in het kweeksysteem voor volgende proeven. Andere partners in Nederland zijn Diergaarde Blijdorp, TU Delft, Burgers’ Zoo en HKV lijn in water B.V.

 


In de Havenlaan in Zelzate zijn deze week onbekenden aan de haal gegaan met vier kois van zeker 20 jaar oud uit de vijver van de Japanse tuin van B&B Tolkantoor. “Lambik, Jerom, Barabas en Filiberke zijn, samen met de achtergebleven Sidonia, al jaren een attractie voor de gasten van onze zaak. Alleen Sidonia - de kleinste van de vijf, een beetje ziek en met beschadigingen aan de kop, werd in de vijver van onze tuin achtergelaten”, zegt uitbaatster Cathérine Nolmans. 

 

 


In de Skansen-Akvariet zoo van Stockholm in Zweden is een Koningscobra (Ophiophagus hannah) uit het terrarium ontsnapt via een lamp. Een deel van de dierentuin blijft voorlopig dicht tot het reptiel gevangen is. Volgens de dierentuin zit de slang ergens in het plafond en zal hij niet naar buiten komen. Om het dier op te sporen, strooit het personeel bloem. Als de slang hier door kronkelt, zal die sporen achterlaten. Ook maken de werknemers gebruik van vangplaten en speciale camera's.

Warme lampen
De dierentuin huisvest al bijna vijftien jaar koningscobra's, maar onlangs heeft het personeel de lampen boven het terrarium vervangen door spaarlampen. De oude lampen waren heet, en nu niet meer en wellicht heeft de koningscobra dat opgemerkt.

Een bezoeker kon de ontsnapping filmen.
Video => Cobra ontsnapt via een lamp van het terrarium

31/10/2022

De slang die een week geleden was ontsnapt uit de zoo van de Zweedse hoofdstad Stockholm is weer thuis. De koningscobra kon ontsnappen via een lamp en was enkele dagen spoorloos, maar vanmorgen bleek die plots zelf teruggekeerd te zijn naar zijn terrarium.

Lees meer: > https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2022/10/30/cobra-zweden-terug-in-terrarium/

 

 


De migratie van de rode krabben (Gecarcoidea natalis) op Christmas Island is elk jaar weer een ongelooflijk en haast surrealistisch natuurfenomeen. Ieder jaar rond deze tijd (het begin van het regenseizoen in oktober of november) zijn massa's rode krabben op weg naar zee om te paren. Om veilig van de bossen naar het strand te geraken worden zelfs bruggen aangelegd.

Christmaseiland is een Australisch eiland in de Indische Oceaan, niet ver van Indonesië. Op het eiland leven miljoenen krabben. Die wonen in het beschutte regenwoud op het eiland, maar één keer per jaar gaan ze massaal naar de stranden. Het hele eiland kleurt dan rood van de krabben.

vedeo: https://youtu.be/4_cHIiCx5uI

 

Wetenschappers van de Atlantic Naturalist Association hebben voor de kust van het eiland Faial op de Azoren een gigantische zonnevis [Mola alexandrini] van 2744 kg gevonden.

Het dier weegt zoveel als een terreinwagen en meet meer dan 3,5 meter het zou gaan om de zwaarste vis ter wereld. Reuze zonnebaarzen werden in 2018 erkend als nieuwe soort, nu is bekend dat ze twee keer zoveel kunnen wegen als de op één na zwaarste vissoort, de oceaanzonvis [Mola mola].

Met die afmetingen verbreekt deze vis het record van een vis die eerder in 1996 gevonden werd in Japan. Dat exemplaar woog ‘slechts’ 2.300 kilogram.

Bron: The New York Times - Video: https://youtu.be/0ejSRu3gyGg

 

 

In Niel hebben Wim Moens (27) en Jorien Op de Beeck (27) op 1 oktober 2022 een nieuwe dierenspeciaalzaak geopend. Dierenliefhebbers kunnen nu terecht bij "Aqua Arthropoda" voor benodigdheden voor aquaria en terraria en een aanbod van vissen en geleedpotigen (arthropoda).

Aqua arthropoda - "Nulla Terra sine Aqua"
Op hun nieuwe website lezen we o.a. het volgende...
"Nulla Terra sine Aqua" is het Latijn voor "Geen Aarde zonder Water". Hiermee willen we duiden op de als het ware 'mutualistische symbiose' tussen het land en het water op onze planeet.
Wij zijn gefascineerd door wat de natuur heeft gecreëerd & zijn bijgevolg gepassioneerd bezig geraakt met zowel dieren als planten. Onze interesse is vooral getrokken naar de prachtige, als het ware betoverende onderwaterwereld voor vissen, garnalen, kreeften, waterschildpadden, ... & specifiekere, bijzondere landdieren zoals slakken, kevers, isopods, schorpioenen & vele andere geleedpotigen.

  • Aqua Arthropoda
  • Emiel Dewittstraat 3
  • 2845 Niel
  • https://www.aqua-arthropoda.be
  • Tel: 0471/49.38.50
  • E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 

Subcategorieën