Twee beloega’s gered uit dolfinarium in Oekraïense stad Charkiv: “Mogelijk meest complexe redding die ooit is ondernomen”

Bron:HLN

Een internationaal team is erin geslaagd om twee beloega's te redden uit een dolfinarium in de Oekraïense stad Charkiv. De dieren werden met een speciaal transport naar het grootste aquarium van Europa gebracht in de Spaanse stad Valencia, 3.500 kilometer verderop. “Dit was mogelijk de meest complexe redding die ooit is ondernomen”, aldus Dan Ashe van de Association of Zoos and Aquariums (AZA), een Amerikaanse non-profit van dierentuinen en publieke aquaria.

Charkiv ligt in het oosten van Oekraïne, niet ver van het front. De stad wordt continu beschoten en ook voor het dolfinarium in het centrum van Charkiv kwam het oorlogsgeweld dichtbij. Zo dicht dat besloten werd om de twee witte dolfijnen Plombir (15) en Miranda (14) in veiligheid te brengen.

Specialisten van het Oceanogràfic València (het grootste aquarium van Europa), het Georgia Aquarium in Atlanta en SeaWorld schoten te hulp. De dieren werden in speciale waterreservoirs gelegd en met een vrachtwagen van Charkiv naar Odessa gevoerd, een rit van maar liefst 12 uur, over slechte wegen en door oorlogsgebied.

Luchthaven
Daar aangekomen werden ze onderzocht door het internationale team van specialisten. Vervolgens ging het verder naar buurland Moldavië, waar de beloega's op de luchthaven van Chisinau in een speciaal gecharterd vliegtuig geladen werden. Na een vlucht van 5 uur landden ze in Valencia, Spanje.

Video transport Youtube - Volgend bericht (8 juli 2024)

Beloega's Plombir en Miranda, die gered werden uit belegerde Charkiv, maken het goed in grootste aquarium van Europa
Beloegadolfijnen Plombir (15) en Miranda (14) zwemmen rond in hun nieuwe thuis in Valencia, Spanje. Geen evidentie, want enkele weken geleden zaten ze nog in Charkiv, Oekraïne, waar Russische bommen en raketten insloegen tot op een paar honderd meter van hun verblijf. Een internationaal team vervoerde hen toen naar het grootste aquarium van Europa: L’Oceanogràfic. De twee witte dolfijnen maken het verrassend goed.

De dieren werden in speciale waterreservoirs gelegd en met een vrachtwagen van Charkiv naar Odessa gevoerd, een rit van maar liefst 12 uur, over slechte wegen en door oorlogsgebied. Daar aangekomen werden ze onderzocht door het internationale team van specialisten. Vervolgens ging het verder naar buurland Moldavië, waar de beloega’s op de luchthaven van Chisinau in een speciaal gecharterd vliegtuig geladen werden. Na een vlucht van 5 uur landden ze in Valencia, Spanje. Het is niet duidelijk wanneer het publiek Plombir en Miranda mag bezoeken.