Dierenverzorgers in een aquarium in het Amerikaanse North Carolina waren bezorgd toen ze in september een gezwel opmerkten bij een van hun roggen. Initieel dachten ze dat pijlstaartrog Charlotte misschien kanker had. Maar na een echografie bleek dat de rog zwanger is.
Goed nieuws, zou je denken. Maar er is één probleem: er zit helemaal geen mannelijke rog in het aquarium.

Volgens de verzorgers zijn er twee mogelijke scenario’s. Enerzijds zou er sprake kunnen zijn van parthenogenese. Dat is een vorm van ongeslachtelijke voortplanting, waarbij vrouwtje van bepaalde diersoorten toch in staat zijn om nakomelingen te krijgen zonder de hulp van een mannetje. Volgens de dierenarts van het aquarium zijn er een aantal gevallen geweest van zo’n voortplanting bij roggen.

Maar de dierenverzorgers vrezen dat er misschien nog een andere verklaring is. Zij denken dat Charlotte mogelijk bezwangerd werd door één van de mannelijke haaien. “Midden juli 2023 plaatsten we twee 1 jaar oude (mannelijke, red.) witgestippelde bamboehaaien in die tank. We konden niets definitiefs vinden over hun rijpingsgraad, dus we dachten niet dat er een probleem zou zijn”, zegt verzorger Ramer. “We begonnen bijtwonden op Charlotte te zien. We zagen dat andere vissen naar haar hapten, dus we verplaatsten die vissen. Maar het bijten ging door.” Zulke bijtwonden zouden volgens de verzorgers een signaal kunnen zijn van parende haaien.

Charlotte zou minstens vier kleintjes dragen en zou ieder moment kunnen bevallen. Maar de vraag is hoe de kleintjes er zullen uitzien. Het aquariumpersoneel zal DNA-testen uitvoeren op de nieuwkomelingen om na te gaan of het gaat om klonen van de moeder (zoals dat het geval zou zijn bij parthenogenese) of dat het om een gemend ras gaat.

Zie vervolg BN 266