Miljoenen dode vissen (ook regenboogvissen en goudvissen) blokkeren een groot deel van een rivier in de buurt van het dorp Menindee (zuidoosten van Australië). Dat meldt de regering van de deelstaat New South Wales. “De stank is verschrikkelijk”, klinkt het. De regio wordt getroffen door een hittegolf.

 

 

In video’s die circuleren op sociale media is te zien hoe boten tussen de vissen varen en het wateroppervlak van de Darling-Baaka niet meer zichtbaar is. “Het is verschrikkelijk. Tot zover het oog reikt, kunnen we dode vissen zien”, verklaart inwoner Graeme McCrabb. “Beeld je in dat er een vis in je keuken ligt te rotten, dat alle deuren toe zijn en er geen airco is. Wij hebben nu zo’n miljoenen vissen liggen.” Hij wijst erop dat de gevolgen voor het milieu “immens” zijn.

Op Facebook laat het NSW Department of Primary Industries weten dat de hittegolf het systeem zwaar onder druk zet. Door de recente zware overstromingen waren de haring- en karperpopulaties in de rivier aanzienlijk toegenomen, maar door de hitte is het waterpeil van de rivier nu sterk gezakt. “De dood van deze vissen houdt verband met het lage zuurstofgehalte in het water, nu het overstromingswater zich terugtrekt”, klinkt het. Door de hitte verergert dat verschijnsel.