Door McKenzie Prillaman (sciencenews.org)

 

De glasmeerval verandert van glazig transparant in glamoure kleuren wanneer wit licht door zijn lichaam gaat. Nu weten wetenschappers waarom.

De irisatie van de vis komt van lichte buiging terwijl hij door microscopisch kleine gestreepte structuren in de spieren van het dier reist, rapporteren onderzoekers op 13 maart in de Proceedings of the National Academy of Sciences.

Veel vissen met iriserende flair hebben kleine kristallen in hun huid of schubben die licht reflecteren. Maar de glasmeerval (Kryptopterus vitreolus) en andere transparante aquatische soorten, zoals palinglarven en ijsvissen, missen dergelijke structuren om hun glans te verklaren.

Het doorzichtige lichaam van de glasmeerval trok de aandacht van natuurkundige Qibin Zhao toen hij in een aquariumwinkel was. De ongeveer 5 cm lange zoetwatervis is een populaire aquariumvis. "Ik stond voor een aquarium en staarde naar de vissen", zegt Zhao van de Shanghai Jiao Tong University. "En toen zag ik de irisatie."

Om de kleurrijke eigenschappen van de vis te onderzoeken, onderzochten Zhao en collega's de vis eerst onder verschillende lichtomstandigheden. De onderzoekers stelden vast dat het kleurenspel voortkwam uit het licht dat door de vis ging in plaats van erop te reflecteren. Door een witlichtlaser te gebruiken om de spieren en de huid van het dier afzonderlijk te verlichten, ontdekte het team dat de spieren de veelkleurige glans genereerden.

 

Video: https://youtu.be/eBQn35dxc2Q