Duikers van National Geographic hebben voor het eerst een biofluorescerende karetschildpad ontdekt. Karetschildpadden komen wereldwijd voor, maar dit is de eerste keer dat er een biofluorescerend exemplaar gezien wordt. Het dier in kwestie is een Eretmochelys imbricata, een kritiek bedreigde zeeschildpad behorende tot de familie Cheloniidae.

De duikers van National Geographic waren kleine haaien en de koraalriffen van de Solomon Eilanden aan het filmen. David Gruber van de stadsuniversiteit van New York deed de ontdekking.

De  bijzondere waterschildpad zwemt voor de camera’s in de Solomon Eilanden. De beelden dateren van de zomer maar komen nu pas boven water. Bekijk hier de YouTube video van National Geographic

Biofluorescerende dieren komen steeds vaker in beeld. De laatste jaren leggen steeds meer wetenschappers zich toe op het fenomeen. Biofluorescering houdt in dat de dieren blauw licht absorberen en het als rood of groen licht uitstoten. Koralen zouden deze techniek gebruiken als een soort van zonnebescherming. Waarom haaien en nu ook zeeschildpadden er gebruik van maken, is nog niet bekend.