De federale overheidsdienst Volksgezondheid heeft alle invoerders en verdelers van aquariumvissen een forse waarschuwing gestuurd, nadat in ons land verschillende ladingen fél fluorescerende ‘gloeivisjes’ zijn onderschept.

‘Er valt grof geld mee te verdienen, maar deze genetisch gemanipuleerde visjes zijn in ons land terecht illegaal’, zegt groothandelaar Gerald Bassleer.

‘De afgelopen maanden – de laatste keer enkele weken geleden – zijn verschillende partijen genetisch gemodificeerde fluorescerende siervissen onderschept die in België werden ingevoerd’, klinkt het bij de FOD Volksgezondheid. De ladingen kwamen telkens uit Sri Lanka. In een omzendbrief aan alle invoerders en verdelers van siervissen in ons land beklemtoont de FOD Volksgezondheid nu dat het invoeren, verdelen en verkopen van dergelijke ‘lichtgevende’ visjes bij wet ten strengste is verboden.

De onderschepte ladingen siervisjes betreffen zebrabarbelen (Danio regio), afkomstig uit Azië. De visjes, die maximum 4 cm lang worden, hebben van nature zilverachtige strepen op de rug, flanken en vinnen. In aquariums met de juiste belichting lijken de visjes op te lichten. In Azië, maar ook in Amerika, is het echter mode om dat effect fors te versterken door aan deze visjes stukjes DNA van lichtgevende kwallen toe te voegen.

 

 

Resultaat: visjes die werkelijk fluoresceren, gloeivisjes als het ware. En daar valt grof geld mee te verdienen. ‘Voor een gewone Danio rerio betaal je als consument amper 70 eurocent. Voor de fluorescerende ben je gemakkelijk een paar euro kwijt’, zegt Gerald Bassleer, bioloog en zaakvoerder van een Vlaams-Brabantse groothandel in siervissen. ‘In Azië en Amerika, waar je dit wél mag kopen en verkopen, is het daarom een zeer lucratieve markt.’

In België, én bij uitbreiding Europa, zijn genetisch gemodificeerde siervissen echter strikt verboden. ‘Mogelijke risico’s van deze vissen voor het leefmilieu én voor de gezondheid van mens en dier kunnen immers niet worden uitgesloten’, beklemtoont de FOD Volksgezondheid, die in haar omzendbrief invoerders en verdelers wijst op de strenge straffen die overtreders riskeren.

Ook Gerald Bassleer moet niet weten van de gloeivisjes, ‘vermits het onduidelijk is welk effect deze genetisch gemanipuleerde visjes hebben op fauna en flora.’ Hij vindt het opmerkelijk dat mensen deze visjes toch in België probeerden in te voeren, wellicht op vraag van een doortastende klant. ‘Wie met kennis van zaken in deze stiel werkzaam is, moét echter weten dat dit geen goed idee is, dat het – terecht – verboden is én dat er strenge straffen op staan.’