In de kabelgoten van de spoorwegbedding in Kuringen blijkt een kolonie Taiwanese rattenslangen een onderkomen gevonden te hebben. Tot verbijstering van enkele spoorwegarbeiders kwamen er maandag nog drie grote exemplaren naar buiten gekropen. In twee jaar tijd hebben het Natuurhulpcentrum en reptielenspeciaalzaak Kameleon er al enkele tientallen van deze uitheemse reptielen weggehaald. “Mogelijk zijn ze in het kabelstelsel van Infrabel aan het kweken en gaan we er nog veel meer vinden”, zegt Sil Janssen van het Natuurhulpcentrum.

Toen maandag enkele arbeiders een van de kabelgoten openden in de spoorwegbedding nabij het logistiek centrum van Infrabel in Kuringen, kwamen er plots een paar stevige slangen tevoorschijn. “Een van de reptielen richtte zich sissend op en leek een arbeider te willen aanvallen. De man was zo geschrokken dat hij met een schop het dier onschadelijk maakte”, zegt Dries Damiaans van het Natuurhulpcentrum. De arbeiders gingen op een veilige afstand staan en verwittigden hun veiligheidscoördinator en de mensen van het Natuurhulpcentrum.

Anderhalve meter
Medewerkers van het opvangcentrum voor wilde dieren reden naar de locatie op de Kuringersteenweg en zagen ter plekke dat het om Taiwanese rattenslagen ging. “Twee dieren konden we vangen. De derde slang was dood.” Het ging om slangen van ongeveer anderhalve meter lang. De Taiwanese rattenslang is een wurgslang die vooral muizen en ratten eet. “Ongevaarlijke dieren. Maar als er zo eentje onverwacht uit een buis komt gekropen, dan schrikt iedereen uiteraard.”

 Klik HIER voor een artikel van Natuurpunt