Hij meet slechts twee centimeter en je kunt dwars door hem heen kijken. In de bossen van de Amazone in Ecuador ontdekten biologen uit Ecuador en de Verenigde Staten een nieuwe soort doorzichtige kikker. Door zijn buik en borst kun je zijn organen zien en zijn hart zien kloppen.

Vooral dat laatste is bijzonder, bij andere glaskikkers is alleen de buik doorzichtig. Ook het voortplantingsritueel is opmerkelijk. De meeste kikkersoorten kijken niet om naar hun eitjes, maar bij deze glaskikker  bewaken de mannetjes de eitjes tot ze uitkomen. De vondst werd onlangs gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift ZooKeys.

De dieren zijn te herkennen aan de kleine donkergroene stippen op hun kop. Vanwege hun formaat, schutkleur en voorkeur voor een leven in bomen zijn ze moeilijk te spotten. Toch vonden de onderzoekers de kikkers op drie plaatsen in Ecuador. Ze verwachten dat deze glaskikkers ook elders voorkomen, waaronder in buurland Peru.

Voorlopig is het dier Yaku glassfrog gedoopt. Yaku is het plaatselijke woord voor 'water'. Zonder een stroompje in de buurt kunnen zij zich niet voortplanten; watervervuiling is dan ook een van de grootste bedreigingen voor hun voortbestaan.