Brussel, Koekelberg - Het Brussels Aquarium in Koekelberg houdt ermee op. “We zijn uitgeput door de onaflatende strijd”, aldus de uitbaters.

 

 

Over de precieze reden is nog niet veel bekend. Directeur Danielle Roose en conservator Pierre Demol spreken voorlopig liever niet met de pers. In een mededeling luidt echter dat beiden “uitgeput zijn door de onaflatende strijd”. “De lat kwam steeds hoger te liggen, vandaag onbereikbaar hoog”, klinkt het.

Danielle Roose en Pierre Demol startten 15 jaar geleden met de uitbouw van het Openbaar Aquarium Brussel. Sinds 2005 is het open voor het publiek. Jaarlijks ontving het zeldzame museum, gelegen in de schaduw van de basiliek van Koekelberg, soms tot 25.000 bezoekers.

Begin dit jaar kwam er vanuit het Aquarium al een noodkreet. De bezoekersaantallen zakten en de subsidies slonken de voorbije jaren van 81.000 euro tot 29.000 euro. Van sluiting was toen nog geen sprake. "Maar extra inkomsten zijn nodig, anders zal onze werking er onder lijden", klonk het toen.

Overnemers
Op 7 januari 2018 sluit het Aquarium nu dan toch de deuren. Tot dan valt er nog een glimp op te vangen van de meer dan 250 kleine soorten vissen, amfibieën en ongewervelden. Wat met hen zal gebeuren, is onduidelijk. Volgens onze informatie zouden de uitbaters zoeken naar overnemers of een eventuele bestemming voor de vissen.