Duikcentrum TODI blaast een eerste kaarsje uit. Dirk Heylen en Wouter Schoovaerts leggen meteen mooie cijfers voor. Naast 20.000 watersportfanaten zakten in het voorbije jaar ook 125.000 ‘gewone’ bezoekers af, werden er 1.500 initiaties gegeven, en 50.000 gerechten geserveerd. De 2.000 vissen die bij de start in de watertank losgelaten werden, zijn intussen verdubbeld in aantal.

Meer vissen
In het duikcentrum Todi in Beringen zijn bij deze gelegenheid 6 grote kogelvissen uit Afrika uitgezet. Eén jaar na de opening telt het duikcentrum al meer dan 4000 vissen. Naast de 25 soorten die er aanvankelijk uitgezet werden, is het duikbassin inmiddels ook de habitat van enkele prachtige vissen die afkomstig zijn van Aquatopia en Sealife.

 

Zeer recent (31-10-2017) kwamen daar nog vijf Tretraodon mbu’s bij, dit zijn de grootste zoetwaterkogelvissen ter wereld. Vissen die tot 70 centimeter lang kunnen worden. Ze bewegen zich ook verticaal, zoals helikopters. Bovendien zijn ze erg nieuwsgierig. Als er duikers in het water zitten, zwemmen zij zeker op de eerste rij.
Als afsluiter van een succesvol 2017 werden ook nog vijf 70 cm-grote barbelen ofwel “Leptobarbus hoevenii” in het bassin gezet.

Nemo's Garden
In augustus werd ook een wetenschappelijk project 'Nemo's Garden' opgestart. Hierbij wordt nagegaan hoe er in de toekomst onder water op economische en milieuvriendelijke wijze gewassen kunnen geteeld worden voor menselijke consumptie. In deze ‘biosfeer onder water’ kweekt het duikcentrum nu onder meer trostomaten en basilicum.
TODI is de 4de internationale locatie voor dit project. De andere Ocean Reef Group onderwater tuinen bevinden zich in Italië, Californië en Dubai.

 

video TVL