Populatie van meest zeldzame vis is verdubbeld


Foto Reel Life Survey

Goed nieuws voor de oceaanwereld: in Tasmanië hebben duikers een nieuwe school van bijzondere vissen ontdekt. Het gaat om de Thymichthys politus, de meest zeldzame vis ter wereld. De ontdekking betekent dat de populatie van deze rode wezentjes als het ware verdubbeld is.

Er zwemmen genoeg vissen in de zee, wordt wel eens gezegd. Maar zowel op liefdesvlak als in het echt klopt die uitspraak niet altijd. Neem nu de Thymichthys politus, ook wel de rode handvis genoemd. Tot voor kocht dachten biologen dat er maar twintig à veertig van deze soort waren, waardoor het beestje de meest zeldzame vis ter wereld werd genoemd.

Nu lijkt het toch de goede kant op te gaan met de vis, die je herkent aan zijn rood-oranje kleur. Voor de kust van Tasmanië hebben wetenschappers van het Australische Institute of Marine and Antarctic Studies als bij toeval een nieuwe kolonie ontdekt. Na zo’n drie en een half uur onder water zag een van de duikers plots zo’n zeldzaam exemplaar. Uiteindelijk ontdekten ze dat de vis ronddobbert met zo’n veertig soortgenoten.

Opluchting
“Deze vondst is een ongelofelijke opluchting”, verklaart zeebioloog Rick Stuart Smith van de University of Tasmania enthousiast. “Nu is het aantal rode handvissen in één klap verdubbeld.” De onderzoekers denken ook na om een kweekprogramma op poten te zetten, om de toekomst van de visjes te verzekeren.