Drie weken geleden werd er in Indonesië een nieuwe minister van Visserij aangesteld. Minister Edhy Prabowo brengt voor het eerst in maanden meer duidelijkheid over de handel in koralen.

De voormalige minister besloot om in mei 2018 de volledige export van koralen te stoppen. Dat kwam als een schok aan voor hobbyisten, maar was natuurlijk wel positief te noemen voor de koraalriffen.

Met de nieuwe minister in het zadel wordt het roer echter omgegooid. Na gesprekken met diverse stakeholders stuurde het ministerie van Visserij een persbericht in de wereld ivm een heropening van de markt.

 

Focus op kweken van koralen
Volgens dat statement pleitte AKKII, de Indonesian Coral Shell and Ornamental Fish Association, voor het heropenen van de handel. De belangenorganisatie prees ook de maricultuur aan, waarmee koralen gekweekt worden.
De minister wijst in zijn verslag op zijn reservaties tegenover het verzamelen van koralen in gebieden waar er niet heel veel koralen zijn, maar ook over de mogelijke mix tussen wildvang en marinecultuur. Het is immers niet mogelijk om visueel vast te stellen welk koraal wildvang is en welke kolonie gekweekt werd.

Nieuwe plannen
“Ik moet naar de inbreng van verschillende partijen luisteren. Er kunnen groepen zijn die het niet eens zijn met de handel in koralen, of er kunnen groepen zijn die zich achtergesteld voelen. We moeten voorzichtig zijn. Het probleem van levende koralen is mijn focus en zal binnenkort opgelost zijn.”
In de komende weken zal de minister verder overleggen met de stakeholders, waarna er een heropening van de markt op de planning ligt. Mogelijk wordt er stevig ingezet op gekweekte koralen. Daarmee zou er alvast een stroom nieuwe Indonesische koralen naar Europa kunnen komen.