Hasselt - In een stukje spoorwegbedding in Hasselt zijn vorige week vrijdag in een klap 18 Chinese prachtslangen gevangen door onderzoekers van het INBO. Eentje mat 1,73 meter en woog 850 gram. Meteen het grootste exemplaar dat sinds de ontdekking van deze uitheemse slang in 2006 werd weggevangen.

Twee jaar zijn de wetenschappers van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) intussen bezig met het wegvangen van de Chinese prachtslang in de spoorwegbedding tussen Hasselt en Genk. Het dier kwam daar bijna 20 jaar geleden terecht nadat er enkele exemplaren konden ontsnappen bij een dierenhandelszaak in Kuringen. In totaal zijn er sinds de ontdekking al ongeveer 160 slangen gevangen.
De gevangen exemplaren gaan naar SOS Reptiel in het West-Vlaamse Ichtegem. “Bij deze vzw worden de slangen normaal gesteriliseerd waarna ze in het buitenland bij mensen worden geplaatst. In België is dat geen optie omdat deze soort niet op de positieflijst staat.” Wanneer deze exemplaren nergens terecht kunnen, zullen ze moeten worden geëuthanaseerd.

Zie ook >Splinternieuws 170